Samothraki-Semadirek Adası
top of page

Samothraki-Semadirek Adası

Updated: Jun 17, 2022

Yunan adası ve tatil deyince hepimizin aklına masmavi deniz, kızgın kumlar, renkli kokteyller ve çılgın eğlenceler, eller havaya partiler geliyordur. Peki haksız mıyız, hayır değiliz. Ancak bu sefer çok farklı bir yere gidiyoruz. Huzurun, dinginliğin hakim olduğu, doğanın o muhteşemliğinin içine popüler kültürün pek de karışmadığı sakinlik abidesi Samothraki, bizdeki adıyla Semadirek adasına gidiyoruz.

Hemen başlangıçta belirteyim ki ada tam kamp kafası ya da ben doğada yogamı yapar meditasyonun dibine vururum kafası. Trekking severler içinse tam bir cennet.

Nasıl gideriz?

Adaya tek gidiş Alexandrapoli’den feribot ile. Feribot saatleri ve fiyatlar için linkten detaylı bilgi bulabilirsiniz. Aracınızla adaya geçebileceğiniz gibi ada da araç ya da motor da kiralayabilirsiniz. Günde tek sefer yapıldığı için gidiş dönüş tarihlerinizi ayarlarken feribot saatlerine dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Hatta benim gibi pimpirikliyseniz önceden rezervasyonunuzu yapın derim. Web sitesi üzerinden mail yoluyla yapabilirsiniz. Feribot yaklaşık 2 saat sürüyor bilgi olarak aklınızda bulunsun.

Gezilesi yerler

Adanın her yeri ayrı bir doğal güzellik. Adayı tam tur dolaşayım derseniz zaten yol deniz kenarından gidiyor. Ancak başta da belirttiğim gibi adaya popüler kültür pek değememiş o yüzden bolca bakir ve muhteşem plaj göreceksiniz, büyüsüne kapılıp denize girmek istediğinizde ona göre yanınızda atıştıracak bir şeyler veya şemsiye falan filan bulundurun.

Şezlongsuz, şemsiyesiz, kokteylsiz yapamayanlara (bu ben oluyorum J ) plaj tavsiyem ise Pachia Amos ve Saoki Plajı. Pachia Amos adanın güney kısmında bulunuyor. Saoki plajı biraz daha janjanlı, o da Therma bölgesinde yani adanın kuzeyinde. Tatilin olmazsa olmazları plajlar tabi ki ama dedik ya bu ada biraz farklı o yüzden lütfen adanın asıl mücevherleri şelaleleri görmek için mutlaka zaman ayırın.

  1. Therma

Adanın en muhteşem güzellikleri gizli şelaleleri. Therma da bu bölgelerden biri. Şelalelere ulaşabilmek için bir müddet yürümeniz gerekiyor. Bu nedenle terlikle yola çıkmamanızı tavsiye derim. Yol boyunca bir çok hippi ye hatta çıplak yüzen, güneşlenen arkadaşa denk gelebilirsiniz. Panik yapmayın sakın J Ayrıca Therma bölgesi kamp yapmak içinde ideal.

  1. Fonias

Adanın muhteşem şelaleleri olan diğer bölgesi de Fonias. Tabi ki şelalelere yine güzel bir patika yürüme yoluyla çıkıyorsunuz. Sakın ilk şelaleyi görüp geri dönmeyin. Patika için ağaçlarda bulunan işaretleri takip ederseniz şelaleden sonra işaretlerin devam ettiğini de görürsünüz. Yani pes etmeyin yola devam. Bize iki şelale olduğu söylenmiş olsa da orada öğrendik ki azimliyseniz tırmanmaya devam ederseniz bir üçüncüyü de görebilirsiniz. Belirtmekte fayda var ki manzara muhteşem ama sular buzzz gibi.


  1. Chora Köyü

Adanın merkezi ve tam bir Yunan köyü deneyimi yaşatacak olan Chora köyü. Yunanistan deyince yemek olarak her ne kadar hepimizin aklına deniz ürünleri gelse de ada da keçi eti de meşhur. Deneyiniz. Fırınlarından leziz ürünleri ve dondurmalarını da denemelisiniz.

  1. Tanrılar Mabedi

Helenistik dönemin en önemli kutsal mekanı Büyük Tanrılar Mabedi. Maalesef komşumuz da bizim gibi değerli eserlerini koruyamamış. Mabedin en önemli eseri Zafer Tanrıçası Nike’nin heykeli şu an Louvre müzesinde sergilenmekte. Biz ülkemizde Efes gibi antik kalıntılara sahip olduğumuz için öyle çok büyük ve görkemli bir antik mabed kalıntısı beklemeyin ama adanın boyutları ve tarihi düşünüldüğünde gerçekten etkileyici kalıntılar olduğunu söylemek gerek.





Recent Posts

See All

Rodos

bottom of page