Vişneli Crumble
top of page

Vişneli Crumble

Updated: Mar 15, 2022

İsminden de belli havalı bir tarif :) Ama açıkçası bir tarifte benim için en önemli olan şey kolaylığıdır. Ve tabi ki lezzetli olması da. Vişneli olduğundan aşırı tatlı bir şey yemiş hissi vermeyen gayet hafif bir tatlı aslında. Vişne sevmiyorsanız frambuaz, ahududu ve hatta rendelenmiş elma ile de denenebilir. Tarif aslında rafine şeker ve beyaz unla yapılmıştı, o yüzden rafine şekersiz nasıl olur acaba diye biraz korkmuştum. Ama şu kadarını söyleyebilirim ki efsaneeeee. İlk denememde şeker yerine robotta çektiğim dut kurusunu kullandım. İkinci denemede ise hindistan cevizi şekerini. Açıkçası ikisi de başarılı sonuç verdi. Ama kuru dutta miktarı biraz daha arttırdım. Bir de hindistan cevizi şekerini kolay erimesi ve ince taneli olduğundan hamurda kaybolmasından dolayı daha pratik buldum. Şeker muadili sıvı seçenekleri kullanmadım çünkü crumble hamuru için uygun değiller. Tarif, rafine şekersiz de muazzam, bir sonraki deneme de unu glütensiz deneyeceğim bakalım nasıl olacak.


Malzemeler

1 kase dondurulmuş vişne (Ortalama 200 gr)

3 yemek kaşığı Hindistan cevizi şekeri ( 1 kaşığı hamur için)

1 tatlı kaşığı kadar limon suyu

1 su bardağı tam buğday unu

3 yemek kaşığı tereyağı


Dondurulmuş vişne, limon suyu ve 2 yemek kaşığı hindistan cevizi şekerini küçük bir tencerede kısık ateşte, şeker iyice eriyip vişneyle özümsenene kadar -yani kısa bir süre- ısıtın. Crumble için tereyağını minik minik parçalara ayırıp bir kaç dakikalığına buzluğa atın. Unu ve 1 kaşık hindistan cevizi şekerini ve buzluktan çıkan tereyağını parmak uçlarımızla kırıntı gibi olacak şekilde pinçikleyin. Burada önemli olan nokta tamda bu. Bir hamur elde etmeyeceğiz o yüzden yoğurmayın. Kurabiye kırıntısı gibi olacağı için parmak uçlarımızla ufalıyoruz.

Tarif dolu dolu 2 kişilik, rahatlıkla 3 kişilik hatta çay yanında idare ederlik 4 kişilik bile olabilir o yüzden küçük bir fırın kabımıza vişneli karışımı dökün. Üzerine yine ufalaya ufalaya crumble hamurunu koyun. Hamur iyice kapatmasın diye kaşığınızın tersiyle bir kaç minik çukur açabilirsiniz. Ve 200 derece de yaklaşık 20-25 dk pişirin. Ilınınca da afiyetle tüketebilirsiniz.





Recent Posts

See All
bottom of page